Ροή ειδήσεων

Σουφλιάς: Η Αλήθεια Για Διόδια και Αυτοκινητόδρομους

Σουφλιάς: Η Αλήθεια Για Διόδια και Αυτοκινητόδρομους

Το θέμα των διοδίων στην κοιλάδα των Τεμπών και γενικότερα των νέων αυτοκινητόδρομων αποτελεί την αφορμή για να σπάσει τη σιωπή του μετά από χρόνια και να μιλήσει δημόσια γι’ αυτά ο πρώην υπουργός Γιώργος Σουφλιάς, ο οποίος υπερασπίζεται όλα όσα προβλέπονται στη σύμβασή του (το 2007), προσδιορίζει ορισμένες αλλαγές για τα διόδια της περιοχής μας οι οποίες επήλθαν με την αναθεωρημένη σύμβαση του 2013, ενώ γενικότερα τονίζει πως «οι αρχικές συμβάσεις των 5 νέων αυτοκινητόδρομων έχουν υποστεί μεγάλες αλλαγές με τις νέες αναθεωρημένες συμβάσεις του 2013 (από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ). 

Ακόμη ο Γιώργος Σουφλιάς χαρακτηρίζει τα έργα των πέντε αυτοκινητόδρομων ως «το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο που έγινε ποτέ στην Ελλάδα».

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του, ο Λαρισαίος πολιτικός αναφέρει πως «η σύμβαση για τα διόδια του 2007 δεν προέβλεπε την επικείμενη μεταφορά του Σταθμού Διοδίων από τον Πυργετό (με τον συγκεκριμένο Σταθμό ασχολήθηκε προσωπικά ο ίδιος) μέσα στην κοιλάδα των Τεμπών», ενώ απορρίπτει τον συλλογισμό της εναλλακτικής διαδρομής από τα παράλια της Αγιάς, στηρίζοντας την άποψη ότι «η ευθύνη για την ύπαρξη εναλλακτικής διαδρομής ανήκει στο δημόσιο και η μόνη στην περιοχή αυτή, είναι η διαδρομή μέσα από τα Τέμπη».

Ο Γ. Σουφλιάς απαντά –σε πρώτη φάση επιγραμματικά- και σε όσα συκοφαντικά, ακόμη και σε προσωπικό επίπεδο, έχουν ειπωθεί εις βάρος του για τις εν λόγω συμβάσεις και τους διαγωνισμούς.

Αναλυτικότερα η συζήτηση με τον πρώην υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά έχει ως εξής:

Κύριε Σουφλιά, τελευταία συζητείται έντονα ότι υπάρχει περίπτωση να μεταφερθούν τα διόδια του Πυργετού μέσα στην Κοιλάδα των Τεμπών. Είναι αλήθεια αυτό; Και αν ναι, τότε αυτό προβλέπεται από τη σύμβαση Σουφλιά του 2007 ή στην αναθεώρηση της σύμβασης που έγινε τον Δεκέμβριο του 2013;

Κύριε Ρούστα, σύμφωνα με τη σύμβαση του 2007 δεν ήταν δυνατή η μεταφορά των σημερινών διοδίων από τον Πυργετό μέσα στην Κοιλάδα των Τεμπών. Η δυνατότητα δόθηκε με την αναθεώρηση που έγινε το 2013. Το άρθρο 25.1.3 της σύμβασης του 2007, προέβλεπε ότι για περιβαλλοντικούς λόγους, τα διόδια θα είναι εκεί που είναι σήμερα, στον Πυργετό. Ακριβώς για αυτούς τους λόγους, δεν θα μπορούσαν να μετακινηθούν, ούτε με το άρθρο 2.2.2 της σύμβασης που δίνει τη δυνατότητα στον παραχωρησιούχο να ζητήσει και να πάρει την έγκριση από το Δημόσιο για μετακινήσεις διοδίων. Με την αναθεώρηση του 2013 στο άρθρο 25.1.3, προστέθηκε ότι οι περιβαλλοντικοί λόγοι, για να είναι στον Πυργετό τα διόδια, είναι μόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου μελετών και κατασκευών. Και αναφέρει μάλιστα, ότι όταν τελειώσει το τμήμα Ευαγγελισμός – Ραψάνη τότε μπορεί να μετακινηθούν τα διόδια του Πυργετού σύμφωνα με το άρθρο 2.2.2 αφού θα εκλείπουν οι περιβαλλοντικοί λόγοι.

Οι λόγοι που είναι στον Πυργετό τα διόδια και ασχολήθηκα προσωπικά να γίνει έτσι, είναι πρώτον περιβαλλοντικοί γιατί πρέπει να προστατεύεται η Κοιλάδα των Τεμπών που είναι ένα τοπίο ιδιαίτερου κάλλους και δεύτερον για να εφαρμόζεται μια βασική αρχή που ισχύει στους αυτοκινητόδρομους με διόδια, με την οποία ο πολίτης πρέπει να έχει τη δυνατότητα να μετακινηθεί από εναλλακτική διαδρομή εκτός από τον αυτοκινητόδρομο και έτσι να μην πληρώνει διόδια. Η ευθύνη για την ύπαρξη εναλλακτικής διαδρομής ανήκει στο Δημόσιο και η μόνη στην περιοχή αυτή, είναι η διαδρομή μέσα από τα Τέμπη.

Κύριε υπουργέ, ελέχθη από κάποιους ότι μπορεί να είναι εναλλακτική η διαδρομή μέσω των παραλιών της Αγιάς;

 Η άποψη αυτή είναι ακατανόητη. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για μια διαδρομή από τη Λάρισα κάνοντας τον κύκλο του Κισσάβου μέσω Αγιάς 80 χλμ (δύσκολου και στενού δρόμου) για να φτάσει στη γέφυρα Ραψάνης στα Τέμπη, ενώ μέσω της Κοιλάδας των Τεμπών είναι περίπου 20 χλμ. Αυτό, δεν μπορεί να θεωρηθεί εναλλακτική λύση. Με την τοποθέτηση των διοδίων μέσα στην κοιλάδα, ο καθένας πλέον είναι υποχρεωμένος να πληρώνει διόδια. Και οι κάτοικοι των χωριών που είναι πέρα από τα Τέμπη αλλά και όλοι όσοι θέλουν να επικοινωνήσουν από την πλευρά της Θεσσαλίας με τη Β. Ελλάδα δεν έχουν τη δυνατότητα της διαδρομής χωρίς διόδια.

Υπάρχει η άποψη ότι αν δεν μπουν διόδια στην Κοιλάδα των Τεμπών, τότε και τα φορτηγά θα αποφεύγουν να πληρώνουν διόδια.

Εδώ θέλω να τονίσω ότι για την περιβαλλοντική προστασία της Κοιλάδας των Τεμπών με τα άρθρα 2.2.2.1β και 25.5 της σύμβασης του 2007 που δεν αναθεωρήθηκε, απαγορεύεται η κίνηση φορτηγών μέσα στην Κοιλάδα των Τεμπών. Επομένως, δεν ισχύει ο συλλογισμός ότι αν δεν μπουν διόδια στην κοιλάδα τα φορτηγά θα αποφεύγουν τα διόδια.

 Υπάρχουν και άλλα θέματα για τους αυτοκινητόδρομους…

 Κύριε Ρούστα, θα επανέλθω σύντομα στην εφημερίδα σας και θα αναφερθώ σε όλα τα θέματα που αφορούν τους αυτοκινητόδρομους και φυσικά για τα διόδια, τους παράδρομους και άλλα. Διάβασα όσα γράφτηκαν στην εφημερίδα σας τις προηγούμενες μέρες, σήμερα θέλω να αναφερθώ στον κ. Διαμάντο όχι μόνον διότι έχει μελετήσει το θέμα αλλά γιατί αποφεύγει τον λαϊκισμό και μιλάει με επιχειρήματα. Με την ευκαιρία θα ήθελα να τονίσω ότι τα έργα των πέντε αυτοκινητόδρομων είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο που έγινε ποτέ στην Ελλάδα. Φέρουν τη σφραγίδα μου και είμαι υπερήφανος για αυτά. Έχουν προϋπολογισμό 8,5 δισ. ευρώ και το Δημόσιο συμμετέχει σύμφωνα με την αρχική σύμβαση του 2007, μόνο με 1 δισ. ευρώ και εισπράττει το 60% περίπου των ακαθάριστων εσόδων από τα διόδια, αμέσως μετά το πέρας κατασκευής τους. Με τα έσοδα αυτά θα μειώνονταν κατά πολύ τα διόδια. Με την αναθεώρηση του 2013, αρκετά από αυτά δεν ισχύουν.

Οι διαγωνισμοί ήταν διεθνείς, απολύτως αμερόληπτοι και διαφανείς. Οι προσφορές κατατέθηκαν ενώπιον όλων και ενώπιον όλων άνοιξαν και η κοινοπραξία με την καλύτερη προσφορά πήρε το έργο. Οι συμβάσεις αυτές ελέγχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το Ελεγκτικό Συνέδριο και ψηφίστηκαν από τη Βουλή από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Το έργο Μαλιακός Τέμπη- Κλειδί και στην κοινοπραξία που είναι παραχωρησιούχος και κατασκευαστής, συμμετέχουν οι εξής εταιρίες HOCHTIEF (Γερμανική)με 36% – VINCI (Γαλλική) με 15% και το υπόλοιπο 49% σε 3 Ελληνικές : ΑΚΤΩΡ (20%) – J & B (18%) – ΑΕΓΕΚ (11%).

Για πρώτη φορά θέλω να αναφερθώ σε ένα θέμα άκρως συκοφαντικό. Ελέχθη από ορισμένους ότι το έργο δόθηκε στον Μπόμπολα. Όπως αποδεικνύεται και από τα παραπάνω , αλλά επιτρέψτε μου να αναφερθώ και στο ήθος μου αλλά και στο νόμο που ψήφισα για την ανάθεση των έργων, αυτό είναι αθλιότητα. Για την ενίσχυση αυτής της κακοήθειας, διακινήθηκε ότι η μια κόρη του Σουφλιά παντρεύτηκε γιο του Μπόμπολα. Αναληθέστατο. Έχω δύο κόρες, η μεγαλύτερή μου κόρη παντρεύτηκε τον Παναγιώτη Πετρούλια δικηγόρο στο επάγγελμα με τον οποίο ήταν συμφοιτητές στη Νομική, ενώ η μικρότερη κόρη μου, η οποία τελείωσε το φθινόπωρο τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο δεν έχει παντρευτεί μέχρι τώρα. Εκείνο το οποίο με εκπλήσσει και με θλίβει είναι ότι οι συκοφαντίες κυρίως διακινούνται από κάποιους που ανήκουν στην παράταξη, την οποία υπηρέτησα επί 35 χρόνια καθώς επίσης διακινούνται και από ορισμένους που έχουν την ίδια με μένα ιδιαίτερη ρίζα καταγωγής. Λυπάμαι που ανέφερα για πρώτη φορά τα παραπάνω αλλά έκρινα ότι είναι αναγκαίο αφού αυτές οι κακοήθειες ακόμα διακινούνται. Τα υπόλοιπα σε λίγες μέρες από τώρα…

Υπάρχουν κι άλλα θέματα που εκκρεμούν όπως π.χ. η τύχη του έργου εκτροπής του Αχελώου και πόσο πραγματικά αυτό στηρίζεται από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας…

Ευχαρίστως να αναφερθώ -στην επόμενη συνομιλία μας- και στο σπουδαίο αυτό έργο και στις ευθύνες που υπάρχουν για την πορεία του…

Πηγη: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (Του Γιώργου Ρούστα)

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ