Ροή ειδήσεων

Ποια ακίνητα κυνηγά η εφορία για απλήρωτο ΦΠΑ και «μαύρα» εισοδήματα

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Κ. ΣΑΒΒΑΙΔΟΥ
Ποια ακίνητα κυνηγά η εφορία για απλήρωτο ΦΠΑ και «μαύρα» εισοδήματα

Της  Μαρίας Βουργάνα 

Απλήρωτο ΦΠΑ και «μαύρα» εισοδήματα στις οικοδομές που ηλεκτροδοτήθηκαν ακόμη και πριν από επτά χρόνια αναζητά το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ξεκινά δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Στο στόχαστρο της εφορίας βρίσκονται οι οικοδομές που αποπερατώθηκαν από το 2008 έως και το 2013, με τους ελέγχους να αφορούν στην επαλήθευση των στοιχείων Ελάχιστου Κόστους Κατασκευής Οικοδομών (ΕΚΚΟ) και την απόδοση στο Δημόσιο του σχετικού ΦΠΑ που προκύπτει. Σε έλεγχο μπορεί να υπαχθούν ακόμη και περιπτώσεις ακινήτων που χτίστηκαν με άδεια οικοδομής που εκδόθηκε μετά την 1η Ιανουαρίου του 1995.

Από φορολογικό έλεγχο θα περάσουν επαγγελματίες κατασκευαστές και ιδιώτες φορολογούμενοι που προχώρησαν σε ανέγερση οικοδομών την περίοδο 2008-2013. Ειδικά για τους ιδιώτες, ο έλεγχος αφορά όσους διαθέτουν ακίνητα που η επιφάνειά τους υπερβαίνει τα 180 τ.μ. ή εφόσον το ακίνητο είναι αυθαίρετο η επιφάνειά του ξεπερνά τα 120 τ.μ.

Βεβαίωση
Σημειώνεται ότι μέχρι και το 2013 για να χορηγήσει η εφορία βεβαίωση για την ηλεκτροδότηση της οικοδομής θα έπρεπε ο κατασκευαστής ή ο ιδιώτης να έχει συγκεντρώσει για όλες τις εργασίες ανέγερσης της οικοδομής τα τιμολόγια που κάλυπταν το Ελάχιστο Κόστος Κατασκευής Οικοδομής (ΕΚΚΟ) και να έχει αποδώσει τον ΦΠΑ. Μάλιστα, με βάση το ΕΚΚΟ προσδιοριζόταν και το εισόδημα των επαγγελματιών που απασχολούνται στην οικοδομή.

Οι βεβαιώσεις αυτές χορηγούνταν στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς έλεγχο από το 2008 έως το 2013. Με την εγκύκλιο που υπέγραψε η Κατερίνα Σαββαΐδου, οι εφορίες ξεκινούν δειγματοληπτικούς ελέγχους με συγκεκριμένα κριτήρια.

Ειδικότερα:

1. Στο δείγμα υπάγονται και ελέγχονται οι υποθέσεις ακινήτων με επιφάνεια άνω των 180 τ.μ. που ανεγέρθηκαν από τον ιδιώτη-ιδιοκτήτη. Εξαιρετικά, εφόσον πρόκειται για αυθαίρετα που ανεγέρθηκαν από τον ιδιώτη-ιδιοκτήτη, είτε αυτά έχουν νομιμοποιηθεί είτε έχει εγκριθεί αρμοδίως η ηλεκτροδότησή τους, οι οικείες υποθέσεις υπάγονται στο δείγμα και ελέγχονται εφόσον η επιφάνεια του ακινήτου υπερβαίνει τα 120 τ.μ.

Οι υποθέσεις αυτές ελέγχονται εφόσον η βεβαίωση για την ηλεκτροδότηση χορηγήθηκε ή η υπεύθυνη δήλωση του ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη θεωρήθηκε:

• εντός του έτους 2008 και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του υπόχρεου λήγει στο 7

• εντός του έτους 2009 και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του υπόχρεου λήγει στο 1

• εντός του έτους 2010 και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του υπόχρεου λήγει στο 4

• εντός του έτους 2011 και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του υπόχρεου λήγει στο 2

• εντός του έτους 2012 και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του υπόχρεου λήγει στο 5

• εντός του έτους 2013 και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του υπόχρεου λήγει στο 9

2. Στις περιπτώσεις που η οικοδομή ανήκει σε περισσότερους του ενός ιδιώτες-ιδιοκτήτες ή ανεγέρθηκε από περισσότερες της μιας επιχειρήσεις ανέγερσης και πώλησης οικοδομών, ελέγχεται ολόκληρη η υπόθεση, εφόσον ο αριθμός του φορολογικού μητρώου ενός εκ των ιδιωτών – ιδιοκτητών ή μιας εκ των επιχειρήσεων λήγει στα παραπάνω ψηφία και υπάγεται στο δείγμα.

3. Για τους επαγγελματίες κατασκευαστές και επιχειρήσεις ανέγερσης και πώλησης ακινήτων ελέγχονται όλες οι υποθέσεις με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του παραπάνω πίνακα εκτός από αυτές που έχουν πωληθεί με ΦΠΑ, διότι ούτως ή άλλως έχουν ελεγχθεί.

Στις περιπτώσεις που θα διαπιστωθεί ότι ο ιδιώτης δεν έχει λάβει τιμολόγια αξίας τουλάχιστον ίσης με το ΕΚΚΟ θα καλείται να πληρώσει τη διαφορά μαζί με πρόστιμα και προσαυξήσεις. Επίσης, στις περιπτώσεις που το ΕΚΚΟ έχει υπολογιστεί λανθασμένα, ο φορολογούμενος θα πρέπει να διορθώσει και τη δαπάνη ανέγερσης ακινήτου στη σχετική φορολογική δήλωση.

Κατηγορία:
Επικαιρότητα
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ