Ροή ειδήσεων

Οδηγός για τη σύνταξη απογραφής από τις τεχνικές επιχειρήσεις

Οδηγός για τη σύνταξη απογραφής από τις τεχνικές επιχειρήσεις

Επιμέλεια : Γιώργος Α. Κορομηλάς, Φοροτεχνικός Σύμβουλος Π.Ε.Σ.Ε.Δ.Ε.

1. Ισχύουσες διατάξεις σχετικά με την απογραφή των εμπορευσίμων περιουσιακών στοιχείων των επιχειρήσεων που τηρούν βιβλία Β’ κατηγορίας του Κ.Β.Σ.

1.1. Γενικά

Οι επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β’ κατηγορίας του Κ.Β.Σ., υποχρεούνται να διενεργούν απογραφή μόνο για τα εμπορεύσιμα περιουσιακά τους στοιχεία (εμπορεύματα, έτοιμα προϊόντα, πρώτες και βοηθητικές ύλες, υλικά συσκευασίας, ημιτελή προϊόντα, υποπροϊόντα και υπολείμματα με εμπορευματική αξία).

Ειδικότερα σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 6 του Π.Δ. 186/1992 οι επιχειρήσεις οι οποίες τηρούν βιβλία Β’ κατηγορίας, τηρούν και βιβλίο απογραφών εμπορεύσιμων περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 27 και 28 του Κ.Β.Σ., εφόσον τα ετήσια ακαθάριστα έσοδά του από πώληση αγαθών υπερβαίνουν το εκάστοτε όριο τήρησης βιβλίων Α’ κατηγορίας.

Στο βιβλίο απογραφών η καταγραφή της απογραφής γίνεται κατά ποσότητα και αξία μέχρι την 20η Φεβρουαρίου εκάστου έτους και όχι αργότερα από την ημερομηνία υποβολής εκκαθαριστικής δήλωσης Φ.Π.Α. ή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Σύμφωνα με τις διατάσεις της παραγράφου 3 του άρθρου 3 του Κώδικα «ως είδος» για την εφαρμογή του Κώδικα, θεωρείται η ουσιώδης ποιοτική διάκριση των αγαθών, η οποία επηρεάζει κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 5%, τουλάχιστον την απόδοση ή το κόστος ή την τιμή πώλησης διαζευκτικά ή αθροιστικά. Έτσι, από τη διάταξη αυτή απαιτείται τα αγαθά να αναγράφονται κατά την ουσιώδη ποιοτική διάκρισή τους. Δηλαδή ούτε κατά τη γενική τους κατηγορία, ούτε κατά την τελευταία ποιοτική διάκρισή τους. Κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη, για την ουσιώδη ποιοτική διάκριση των αγαθών, είναι τα οικονομικά και τεχνικά στοιχεία του είδους που κρατούν συνήθως στις συναλλαγές, ειδικότερα δε εκείνα που επηρεάζουν σημαντικά τουλάχιστον την ποσοτική απόδοση ή τη διαμόρφωση του κόστους ή την τιμή πώλησης, μεμονωμένα ή αθροιστικά.

Η ποσοτική καταμέτρηση των αποθεμάτων και η καταγραφή τους στο βιβλίο απογραφών περιλαμβάνει το είδος την μονάδα μέτρησης και την ποσότητα, με μία εγγραφή για ολόκληρη την ποσότητα κάθε είδους αγαθού, για κάθε αποθηκευτικό χώρο.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, για την διευκόλυνση των επιχειρήσεων που τηρούν βιβλία Β’ κατηγορίας του Κ.Β.Σ., στην αποτίμηση της απογραφής και κυρίως των επιχειρήσεων που έχουν μεγάλο αριθμό ομοίων ειδών, όπως επίσης και για την αποφυγή αμφισβητήσεων με τις φορολογικές αρχές, σε ότι αφορά την έννοια του είδους, το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με την ΠΟΛ. 1321/21.12.1995, έκανε δεκτή, την καταγραφή τους στο βιβλίο απογραφών κατά ομάδες όμοιων ειδών. Στην κάθε ομάδα μπορεί να περιλαμβάνονται όμοια είδη, των οποίων η διαφορά μεταξύ της μεγαλύτερης και της χαμηλότερης τιμής κτήσης των ειδών της κάθε ομάδας δεν θα υπερβαίνει το 10%, της χαμηλότερης τιμής κτήσης του είδους της κάθε ομάδας. Τα είδη της κάθε ομάδας για την αποτίμηση θα θεωρούνται ως ένα είδος.

Επίσης με την ΠΟΛ. 1321/21.12.1995 ερμηνευτική εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, σχετικά με την υποχρέωση σύνταξης απογραφής, και την ΠΟΛ. 1134/14.12.2004 όπως αυτή ισχύει μετά την τροποποίησή της με την ΠΟΛ. 1152/14.12.2007, σχετικά με την απαλλαγή από την υποχρέωση σύνταξης απογραφής, από τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β’ κατηγορίας του Κ.Β.Σ., διευκρινίζονται και τα ακόλουθα :

α) Για τη διευκόλυνση των επιτηδευματιών, αλλά και την αποσυμφόρηση των Δ.Ο.Υ., στις περιπτώσεις που είναι εφικτό (π.χ. μικρός αριθμός ειδών κ.λπ.), η απογραφή των εμπορεύσιμων αγαθών, μπορεί να καταχωρείται σε χωριστές σελίδες, στο τέλος του τηρούμενου βιβλίου εσόδων εξόδων (μηχανογραφικού ή μη) και ως εκ τούτου να μη θεωρηθεί και τηρηθεί ιδιαίτερο βιβλίο απογραφών.

β) Δεν απαγορεύεται η χειρόγραφη καταχώρηση της απογραφή σε τηρούμενο μηχανογραφικά βιβλίο εσόδων – εξόδων.

1.2. Σύνταξη απογραφής από τις τεχνικές επιχειρήσεις

Με την εγκύκλιο ΠΟΛ. 1035/15.2.2008 δόθηκαν διευκρινήσεις και οδηγίες σχετικά με τη σύνταξη της απογραφής από τις τεχνικές και οικοδομικές επιχειρήσεις. Ειδικότερα :

1.2.1 Σύνταξη απογραφής από τις τεχνικές και οικοδομικές επιχειρήσεις με βιβλία Β’ κατηγορίας του Κ.Β.Σ.

1.2.1.1. Τεχνικές επιχειρήσεις Δημοσίων και Ιδιωτικών τεχνικών έργων

Με την απόφαση ΠΟΛ. 1134/14.12.2004 οριζόταν η απαλλαγή από τη σύνταξη απογραφής των τεχνικών επιχειρήσεων με βιβλία Β’ κατηγορίας του Κ.Β.Σ. (περίπτωση 21 της παραγράφου Α’ της απόφασης).

Με την απόφαση ΠΟΛ. 1152/14.12.2007 καταργήθηκε από 31.12.2007 η εν λόγω απαλλαγή των τεχνικών επιχειρήσεων δημόσιων ή ιδιωτικών τεχνικών έργων.

Συνεπώς οι τεχνικές επιχειρήσεις δημοσίων ή ιδιωτικών τεχνικών έργων οι οποίες τηρούν βιβλία Β’ κατηγορίας του Κ.Β.Σ. υποχρεούνται στη σύνταξη απογραφής.

1.2.1.2. Όριο ακαθαρίστων εσόδων για τη σύνταξη απογραφής

Οι επιχειρήσεις οι οποίες ασχολούνται με την κατασκευή δημόσιων ή ιδιωτικών τεχνικών έργων, των οποίων τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από τα δημόσια και ιδιωτικά τεχνικά έργα συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που αναλήφθηκαν πριν την 1.1.2007 (παλαιά έργα) υπερβαίνουν το όριο τήρησης βιβλίων Α’ κατηγορίας (ισχύον όριο 150.000,00 ευρώ), ανεξάρτητα από το ποσοστό συμμετοχής των ακαθαρίστων εσόδων από τα παλαιά έργα στο σύνολο των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων, υποχρεούνται να συντάσσουν απογραφή για όλα τα αποθέματά τους.

Προσοχή :

Στην απογραφή συμπεριλαμβάνονται και τα αποθέματα που αφορούν τα παλαιά έργα όταν αυτά βρίσκονται σε εξέλιξη στο τέλος της χρήσης.

Οι επιχειρήσεις αυτές όταν έχουν και άλλη δραστηριότητα, (π.χ. εμπορική εκτός από την ανέγερση και πώληση οικοδομών), για την υποχρέωση σύνταξης απογραφής κρίνεται με βάση τις γενικές διατάξεις (λαμβάνεται το σύνολο εσόδων από όλες τις δραστηριότητες) εκτός αν το αντικείμενο της εμπορικής τους δραστηριότητας είναι απαλλασσόμενο από την απογραφή σύμφωνα με την απόφαση ΠΟΛ. 1134/14.12.2004.

Οι δραστηριότητες που απαλλάσσονται από τη σύνταξη απογραφής, σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση, είναι :

1) Εκμετάλλευση λατομείου (απλή εξόρυξη αργών λίθων – επεξεργασία λατομικών προϊόντων).

2) Κατασκευή ή εμπορία σφραγίδων, επιγραφών, σημάτων.

3) Εκμετάλλευση τυπογραφείου γενικά.

4) Φωτογραφείο και εργαστήριο εμφανίσεως Φίλμς – Εκτυπώσεις φωτογραφιών γενικό.

5) Επιχειρήσεις εκδόσεως εφημερίδων και περιοδικών.

6) Βιβλιοδετείο.

7) Εργαστήριο φωτοτυπιών και πολυγραφήσεων.

8) Αρτοποιείο, πρατήριο άρτου, ειδών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, εργαστήριο ζαχαροπλαστικής (πώληση λιανική ή κυρίως λιανική).

9) Γαλακτοζαχαροπλαστείο και γαλακτoπώλης γενικά (πώληση λιανική ή κυρίως λιανική).

10) Εμπορία Ειδών διατροφής (πώληση λιανική ή κυρίως λιανική).

11) Εμπορία νωπών και κατεψυγμένων ιχθύων (πώληση λιανική ή κυρίως λιανική).

12) Οπωρολαχανοπώλης (πώληση λιανική ή κυρίως λιανική).

13) Ελαιοτριβείο.

14) Αλευρόμυλος,

15) Εμπορία ρακών ή απορριμμάτων.

16) Εμπορία ψιλικών (πώληση λιανική ή κυρίως λιανική).

17) Πρακτορείο εφημερίδων και περιοδικών γενικά.

18) Ανθοπωλείο.

19) Ο Επιτηδευματίας που διατηρεί Εστιατόριο. Ζαχαροπλαστείο, Κέντρο Διασκέδασης, Μπάρ, Καφετέρια, κυλικείο, αναψυκτήριο και λοιπά συναφή.

20) Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

21) Εμπορία Ειδών βιβλιοπωλείου (πώληση χονδρική – λιανική),

22) Εμπορία ειδών Χαρτοπωλείου (φάκελοι, γραφική ύλη. κ.λ.π.) ειδών σχεδιάσεως και συναφών οργάνων (πώληση χονδρική – λιανική).

23) Επιχειρήσεις εκδόσεως βιβλίων γενικά.

24) Ο Επιτηδευματίας που ενεργεί επεξεργασία για λογαριασμό τρίτων (φασόν).

25) Ο Επιτηδευματίας που πωλεί αγαθά για λογαριασμό τρίτων.

26) Φαρμακείο.

27) Εργαστήρια τυροπιτών και συναφών ειδών (πώληση χονδρική – λιανική). Φαρμακείο.

28) Ο Επιτηδευματίας που πωλεί ηλεκτρονικά ανταλλακτικά και εξαρτήματα (χονδρική – λιανική).

29) Υλικά ραπτικής και υποδηματοποιίας (χονδρική – λιανική).

30) Έμπορος σιδηρικών εργαλείων χειρός και ειδών κιγκαλερίας (πώληση λιανική ή κυρίως λιανική).

31) Είδη υγιεινής διατροφής (πώληση λιανική ή κυρίως λιανική)

32) Παλιοσίδερα, σίδηρος και παλαιά μέταλλα (σκράπ).

33) Μεταχειρισμένα ανταλλακτικά αυτοκινήτων και λοιπών αυτοκινούμενων μηχανημάτων (που αγοράζονται με το βάρος). Σε περίπτωση σύνταξης απογραφής των ειδών αυτών, αυτή μπορεί να διενεργείται με το βάρος και όχι κατ’ είδος.

34) Εμπορία Ψιλικών και Ζαχαρωδών προϊόντων (πώληση χονδρική – λιανική).

35) Εμπορία παλαιών γραμματοσήμων και συναφών.

36) Έμπορος ψιλικών – κλωστικών ραφής και πλεξίματος, νημάτων, εργόχειρων, κεντημάτων και συναφών ειδών (πώληση λιανική ή κυρίως λιανική).

37) Αγρότες και αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

38) Παλαιοπώλης (πώληση λιανική ή κυρίως λιανική).

39) Έμπορος μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υφασμάτων λαϊκής κατανάλωσης (που αγοράζονται ή πωλούνται με το βάρος).

40) Έμπορος ψευδοκοσμημάτων γενικά (πώληση λιανική ή κυρίως λιανική).

41) Έμπορος αγαθών που προέρχονται από πλειστηριασμούς.

42) Πρατηριούχος καπνοβιομηχανικών προϊόντων.

43) Έμπορος ωδικών πτηνών, μικρών ζώων, τροφών και εξαρτημάτων αυτών, διακοσμητικών ψαριών, πτηνών, ζώων και συναφών (πώληση λιανική, ή κυρίως λιανική).

44) Έμπορος ψευδοκοσμημάτων γενικώς (πώληση χονδρική ή κυρίως χονδρική).

45) Έμπορος χρωμάτων βερνικιών ατόκων και λοιπών συναφών (λιανικώς ή κυρίως λιανικώς).

46) Κτηνιατρικά φαρμακεία.

47) Πώληση Τηλεκαρτών.

48) Πώληση Καρτών κινητής τηλεφωνίας.

49) Κρεοπώλες (πώληση λιανική ή κυρίως λιανική).

Παραδείγματα :

α) Επιχείρηση δημοσίων τεχνικών έργων η οποία τηρεί βιβλία Β’ κατηγορίας του Κ.Β.Σ. με ακαθάριστα έσοδα από παλιά έργα (αναληφθέντα μέχρι την 31.12.2006) ύψους 50.000,00 ευρώ και από νέα έργα (αναληφθέντα από 1.1.2007) ύψους 90.000,00 ευρώ, απαλλάσσεται από τη σύνταξη απογραφής.

β) Επιχείρηση δημοσίων τεχνικών έργων η οποία τηρεί βιβλία Β’ κατηγορίας του Κ.Β.Σ. με ακαθάριστα έσοδα από παλιά έργα (αναληφθέντα μέχρι την 31.12.2006) ύψους 100.000,00 ευρώ και από νέα έργα (αναληφθέντα από 1.1.2007) ύψους 60.000,00 ευρώ, υποχρεούται στη σύνταξη απογραφής.

γ) Επιχείρηση δημοσίων τεχνικών έργων με παράλληλη δραστηριότητα την εμπορία ηλεκτρικών συσκευών η οποία τηρεί βιβλία Β’ κατηγορίας του Κ.Β.Σ. με ακαθάριστα έσοδα από παλιά έργα (αναληφθέντα μέχρι την 31.12.2006) ύψους 80.000,00 ευρώ, από νέα έργα (αναληφθέντα από 1.1.2007) ύψους 70.000,00 ευρώ και από εμπορία ηλεκτρικών συσκευών ύψους 20.000,00 ευρώ, υποχρεούται στη σύνταξη απογραφής.

1.2.1.3. Οικοδομικές επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις οι οποίες ασχολούνται αποκλειστικά με την ανέγερση και πώληση οικοδομών, και τηρούν βιβλία Β’ κατηγορίας του Κ.Β.Σ., συνεχίζουν να απαλλάσσονται από την υποχρέωση σύνταξης απογραφής για την οικοδομική τους δραστηριότητα ανεξάρτητα από το ύψος των εσόδων τους από τη δραστηριότητα αυτή.

Εάν οι επιχειρήσεις αυτές έχουν και άλλες δραστηριότητες :

α) πώλησης αγαθών, ή/και

β) εκτέλεσης δημοσίων ή ιδιωτικών τεχνικών έργων,

για την υποχρέωση σύνταξης απογραφής για τις δραστηριότητες αυτές κρίνεται αυτοτελώς και συντάσσει για τα αγαθά αυτά απογραφή όταν τα έσοδα από αυτές υπερβαίνουν το όριο τήρησης βιβλίων Α’ κατηγορίας (ισχύον όριο 150.000,00 ευρώ), εκτός εάν αυτή απαλλάσσεται από την σύνταξη απογραφής σύμφωνα με την Α.Υ.Ο.Ο. ΠΟΛ.1134/14.12.2004.

Συνεπώς οι επιχειρήσεις εκείνες που ασχολούνται με την ανέγερση και πώληση οικοδομών (οικοδομικές επιχειρήσεις) και έχουν παράλληλα και άλλη δραστηριότητα (εμπορία, κατασκευή δημοσίων ή ιδιωτικών τεχνικών έργων), συνεχίζουν να απαλλάσσονται από την υποχρέωση σύνταξης απογραφής μόνο για την οικοδομική του δραστηριότητα.

Παραδείγματα :

α) Επιχείρηση ανέγερσης και πώλησης οικοδομών η οποία τηρεί βιβλία Β’ κατηγορίας του Κ.Β.Σ. με ακαθάριστα έσοδα μόνο από την πώληση οικοδομών ύψους 1.000.000,00 ευρώ, απαλλάσσεται από τη σύνταξη απογραφής.

β) Επιχείρηση ανέγερσης και πώλησης οικοδομών με παράλληλη δραστηριότητα την εμπορία οικοδομικών υλικών η οποία τηρεί βιβλία Β’ κατηγορίας του Κ.Β.Σ. με ακαθάριστα έσοδα από την πώληση οικοδομών ύψους 300.000,00 ευρώ και από την εμπορία οικοδομικών υλικών ύψους 100.000,00 ευρώ, απαλλάσσεται από τη σύνταξη απογραφής.

γ) Επιχείρηση ανέγερσης και πώλησης οικοδομών με παράλληλη δραστηριότητα την εμπορία οικοδομικών υλικών η οποία τηρεί βιβλία Β’ κατηγορίας του Κ.Β.Σ. με ακαθάριστα έσοδα από την πώληση οικοδομών ύψους 100.000,00 ευρώ και από την εμπορία οικοδομικών υλικών ύψους 200.000,00 ευρώ, υποχρεούται στη σύνταξη απογραφής, μόνο για τον εμπορικό κλάδο.

δ) Επιχείρηση ανέγερσης και πώλησης οικοδομών με παράλληλη δραστηριότητα την κατασκευή δημοσίων τεχνικών έργων η οποία τηρεί βιβλία Β’ κατηγορίας του Κ.Β.Σ. με ακαθάριστα έσοδα από την πώληση οικοδομών ύψους 400.000,00 ευρώ και από τα δημόσια τεχνικά έργα ύψους 100.000,00 ευρώ, απαλλάσσεται από τη σύνταξη απογραφής.

ε) Επιχείρηση ανέγερσης και πώλησης οικοδομών με παράλληλη δραστηριότητα την εμπορία οικοδομικών υλικών και την κατασκευή δημοσίων τεχνικών έργων η οποία τηρεί βιβλία Β’ κατηγορίας του Κ.Β.Σ. με ακαθάριστα έσοδα από την πώληση οικοδομών ύψους 700.000,00 ευρώ, από την εμπορία οικοδομικών υλικών ύψους 40.000,00 ευρώ και από τα δημόσια τεχνικά έργα ύψους 120.000,00 ευρώ, υποχρεούται στη σύνταξη απογραφής, για τον εμπορικό κλάδο και τον κλάδο των δημοσίων έργων.

1.2.1.4. Κοινοπραξία δημοσίων ή ιδιωτικών τεχνικών έργων

1.2.1.4.1. Με έργο που αναλήφθηκε πριν την 1.1.2007 (παλαιό)

Η κοινοπραξία που τηρεί βιβλία Β’ κατηγορίας του Κ.Β.Σ., με αντικείμενο εργασιών την εκτέλεση δημόσιου ή ιδιωτικού τεχνικού έργου, το οποίο αναλήφθηκε πριν την 1η Ιανουαρίου 2007, λόγω του τρόπου φορολογίας της (τεκμαρτά), μπορεί να μη συντάσσει απογραφή εμπορεύσιμων περιουσιακών μέχρι την ολοκλήρωση του έργου, ανεξάρτητα από το ύψος των ετήσιων ακαθαρίστων εσόδων της.

1.2.1.4.2. Με έργο που αναλήφθηκε μετά την 1.1.2007 (νέο)

Η κοινοπραξία που τηρεί βιβλία Β’ κατηγορίας του Κ.Β.Σ., με αντικείμενο εργασιών την εκτέλεση δημόσιου ή ιδιωτικού τεχνικού έργου, το οποίο αναλήφθηκε μετά την 1η Ιανουαρίου 2007, λόγω του τρόπου φορολογίας της (λογιστικά), υποχρεούται να συντάσσει απογραφή εμπορεύσιμων περιουσιακών μέχρι την ολοκλήρωση του έργου, σύμφωνα με το ύψος των ετήσιων ακαθαρίστων εσόδων της.

1.2.2. Τρόπος σύνταξης απογραφής αποθεμάτων από την επιχείρηση Δημόσιων ή Ιδιωτικών Τεχνικών Έργων που τηρεί βιβλία Β’ ή Γ’ κατηγορίας.

1.2.2.1. Γενικά

Σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 3 του άρθρου 27 του Κ.Β.Σ. στο βιβλίο απογραφών καταχωρούνται τα αποθέματα που έχει στην κυριότητά της η τεχνική επιχείρηση τον χρόνο λήξης της διαχειριστικής της περιόδου.

Τα αποθέματα καταχωρούνται διακεκριμένα για κάθε αποθηκευτικό χώρο και η καταχώριση περιλαμβάνει το είδος, τη μονάδα μέτρησης και την ποσότητα κάθε είδους αγαθού.

1.2.2.2. Αποθέματα τεχνικών επιχειρήσεων ιδιωτικών τεχνικών έργων

Αποθέματα είναι μόνο τα εμπορεύσιμα αγαθά και ειδικότερα :

α) οι πρώτες ύλες, και

β) τα βοηθητικά υλικά.

1.2.2.3. Αποθέματα τεχνικών επιχειρήσεων δημοσίων τεχνικών έργων

Αποθέματα είναι τα εμπορεύσιμα αγαθά συμπεριλαμβανομένων των ημιτελών, της παραγωγής σε εξέλιξη (Τεχνικά έργα σε εξέλιξη) και των δημοσίων τεχνικών έργων τα οποία έχουν ολοκληρωθεί αλλά μέχρι την 31η Δεκεμβρίου δεν έχουν πιστοποιηθεί.

Τεχνικά έργα σε εξέλιξη είναι :

α) οι πρώτες ύλες,

β) τα βοηθητικά υλικά, και

γ) τα άλλα στοιχεία κόστους (π.χ. εργατικά, εργασίες υπεργολάβων και γενικά βιομηχανικά έξοδα).

Τα ανωτέρω α’, β’ και γ’ κατά τη διάρκεια της χρήσης ή στο τέλος αυτής (31 Δεκεμβρίου) κατά την απογραφή, βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής του δημοσίου τεχνικού έργου.

1.2.2.4. Εργοτάξια

Σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης β’ της παραγράφου 4 του άρθρου 9 του Κ.Β.Σ. και τα όσα διευκρινίζονται στην περίπτωση β’ της παραγράφου 28.16 της εγκυκλίου ΠΟΛ. 1024/15.2.2007 τα εργοτάξια κατασκευαστικών (οικοδομικών, τεχνικών κ.λπ.) επιχειρήσεων χαρακτηρίζονται ως πρόσκαιρα υποκαταστήματα.

Τα εργοτάξια κατασκευαστικών επιχειρήσεων ως πρόσκαιρες εγκαταστάσεις απαλλάσσονται από την σύνταξη καταστάσεων ποσοτικής καταχώρισης των αποθεμάτων εφόσον τα δεδομένα τους καταχωρούνται διακεκριμένα στα αντίστοιχα βιβλία ή σε καταστάσεις της έδρας.

1.2.2.5. Καταχώρηση απογραφής επιχειρήσεων δημοσίων τεχνικών έργων

Ο κατασκευαστής δημόσιων τεχνικών έργων καταχωρεί διακεκριμένα ανά εγκατάσταση (εργοτάξιο) στο βιβλίο απογραφών της έδρας ή στις θεωρημένες καταστάσεις απογραφής της έδρας :

α) Τις πρώτες και τις βοηθητικές ύλες οι οποίες βρίσκονται σε ιδιαίτερους αποθηκευτικούς χώρους (όχι εργοτάξια) κατ’ είδος, ποσότητα και αξία. Στην περίπτωση που οι αποθηκευτικοί αυτοί χώροι βρίσκονται εκτός νομού και σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 χιλιομέτρων από την έδρα η ποσοτική καταχώριση αυτών γίνεται σε ιδιαίτερες διπλότυπες θεωρημένες καταστάσεις.

β) Τις πρώτες και τις βοηθητικές ύλες που βρίσκονται στο εργοτάξιο και δεν έχουν ενσωματωθεί στο έργο κατ’ είδος, ποσότητα και αξία.

Προσοχή :

Οι ύλες αυτές σύμφωνα και με το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 2 της γνωμάτευσης Ν. 12/327/18.3.2004 της Ε.Λ.Τ.Ε. (Γνωμάτευση Σ.ΛΟ.Τ. 12/324/18.3.2004) μπορούν αντί να απογραφούν διακεκριμένα να εμφανιστούν όλες μαζί ως «τεχνικό έργο σε εξέλιξη» διακεκριμένα όμως από το υπό εκτέλεση έργο. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει ανάλυση της συνολικής αξίας να δίνεται στον έλεγχο κατ’ είδος πρώτης ή βοηθητικής ύλης και κατά ποσότητα όταν ζητηθεί από αυτόν.

* * * Δεν συνίσταται για τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β’ κατηγορίας του Κ.Β.Σ. παρ’ ότι ο τρόπος αυτός αναφέρεται στην ΠΟΛ. 1035/15.2.2008) * * *

γ) Το υπό εκτέλεση δημόσιο τεχνικό έργο (ανά εργοτάξιο) κατά το μέρος που δεν έχει τιμολογηθεί μέχρι τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου. Το έργο αυτό (ημιέτοιμο προϊόν) καταχωρείται ως «τεχνικό έργο σε εξέλιξη» (λογαριασμός 23 του ΕΓ.Λ.Σ.) με γενική περιγραφή της κατάστασης που βρίσκεται.

Παράδειγμα ΠΟΛ. 1035/15.2.2008

Έργο Νοσοκομείο ¶μφισσας : Έχει ολοκληρωθεί η εκσκαφή, έχει σκυροδετηθεί τμήμα του φέροντος οργανισμού μέχρι και τον τρίτο όροφο και η τοιχοποιία του πρώτου ορόφου. Συνολική αξία : χχχχχ ευρώ.

Στην περίπτωση του ανωτέρω παραδείγματος δεν απαιτείται να αναγράφεται αναλυτικά το είδος, η ποσότητα και η αξία των υλικών που έχουν ενσωματωθεί και η αξία των γενικών βιομηχανικών εξόδων κ.λπ.

Η καταχώριση αυτή γίνεται μέχρι την 20η Φεβρουαρίου κάθε έτους, όταν η διαχειριστική περίοδος λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Η αξία (κόστος) αυτού καταχωρείται μέχρι την 20η Φεβρουαρίου όταν τηρούνται βιβλία Β’ κατηγορίας και μέχρι το κλείσιμο του ισολογισμού όταν τηρούνται βιβλία Γ’ κατηγορίας.

Η αξία αυτή περιλαμβάνει το κόστος των υλικών που έχουν ενσωματωθεί στο έργο, την αναλογία των γενικών βιομηχανικών εξόδων καθώς και την αξία του έργου που έχει εκτελεστεί από τους υπεργολάβους. Η κατανομή των γενικών βιομηχανικών εξόδων (στα οποία περιλαμβάνονται και οι αποσβέσεις των παγίων που χρησιμοποιήθηκαν) στα έργα που αφορούν γίνεται βάσει των κανόνων που ακολουθούνται πάγια.

Παράδειγμα (α) :

Επιχείρηση κατασκευής δημοσίων τεχνικών έργων, για το έργο «Α» το οποίο την 31η Δεκεμβρίου δεν έχει ολοκληρωθεί πραγματοποίησε :

α) Πρώτες ύλες που τοποθετήθηκαν στο έργο : 30.000,00 ευρώ,

β) Βοηθητικές ύλες που τοποθετήθηκαν στο έργο : 20.000,00 ευρώ,

γ) Αμοιβές προσωπικού (που έχει απασχοληθεί στο έργο αυτό) : 30.000,00 ευρώ,

δ) Αμοιβές υπεργολάβων για το έργο αυτό : 70.000,00 ευρώ,

ε) Λοιπά γενικά βιομηχανικά έξοδα για το έργο αυτό (αποσβέσεις μηχανημάτων κ.λπ.) : 10.000,00 ευρώ,

στ) Πρώτες ύλες (που ακόμα δεν έχουν τοποθετηθεί στο έργο αλλά βρίσκονται στο εργοτάξιο) : 15.000,00 ευρώ, και

ζ) Πρώτες ύλες που βρίσκονται στην έδρα : 10.000,00 ευρώ.

Η ανωτέρω επιχείρηση στο βιβλίο απογραφών πρέπει να αναγράψει :

Έδρα :

1. Πρώτες ύλες (Ανάλυση ανά είδος, ποσότητα και αξία) : 10.000,00 ευρώ.

Εργοτάξιο (Στοιχεία εργοταξίου και έργου «Α» – Ημιέτοιμο προϊόν) :

1. Τεχνικό έργο «Α» (με την γενική περιγραφή της κατάστασης που βρίσκεται) : 160.000,00 ευρώ.

2. Πρώτες ύλες (Ανάλυση ανά είδος, ποσότητα και αξία) : 15.000,00 ευρώ.

Παράδειγμα (β) :

Επιχείρηση κατασκευής δημοσίων τεχνικών έργων, για το έργο «Β» το οποίο την 31η Δεκεμβρίου έχει ολοκληρωθεί αλλά δεν έχει πιστοποιηθεί πραγματοποίησε :

α) Πρώτες ύλες που τοποθετήθηκαν στο έργο : 30.000,00 ευρώ,

β) Βοηθητικές ύλες που τοποθετήθηκαν στο έργο : 20.000,00 ευρώ,

γ) Αμοιβές προσωπικού (που έχει απασχοληθεί στο έργο αυτό) : 30.000,00 ευρώ,

δ) Αμοιβές υπεργολάβων για το έργο αυτό : 70.000,00 ευρώ, και

ε) Λοιπά γενικά βιομηχανικά έξοδα για το έργο αυτό (αποσβέσεις μηχανημάτων κ.λπ.) : 10.000,00 ευρώ.

Η ανωτέρω επιχείρηση στο βιβλίο απογραφών πρέπει να αναγράψει :

Εργοτάξιο (Στοιχεία εργοταξίου και έργου «Β» – Έτοιμο προϊόν ) :

1. Τεχνικό έργο «Β» (με την γενική περιγραφή των εργασιών) : 160.000,00 ευρώ.

1.2.2.6. Καταχώρηση απογραφής επιχειρήσεων ιδιωτικών τεχνικών έργων

Ο κατασκευαστής ιδιωτικών τεχνικών έργων καταχωρεί διακεκριμένα ανά εγκατάσταση (εργοτάξιο) στο βιβλίο απογραφών της έδρας ή στις θεωρημένες καταστάσεις απογραφής της έδρας :

α) Τις πρώτες και τις βοηθητικές ύλες οι οποίες βρίσκονται σε ιδιαίτερους αποθηκευτικούς χώρους (όχι εργοτάξια) κατ’ είδος, ποσότητα και αξία. Στην περίπτωση που οι αποθηκευτικοί αυτοί χώροι βρίσκονται εκτός νομού και σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 χιλιομέτρων από την έδρα η ποσοτική καταχώριση αυτών γίνεται σε ιδιαίτερες διπλότυπες θεωρημένες καταστάσεις.

β) Τις πρώτες και τις βοηθητικές ύλες που βρίσκονται στο εργοτάξιο και δεν έχουν ενσωματωθεί στο έργο κατ’ είδος, ποσότητα και αξία.

Το υπό εκτέλεση ιδιωτικό τεχνικό έργο επειδή σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 παράγραφοι 14 και 15 του Π.Δ. 186/1992 όπως αυτές ερμηνεύτηκαν με την παράγραφο 12.5.2. της ερμηνευτικής εγκυκλίου του Κ.Β.Σ. (ΠΟΛ. 3/24.11.1992) τιμολογείται το αργότερο μέχρι το τέλος της χρήσης κατά το μέρος που έχει εκτελεσθεί μέσα στη χρήση αυτή, το τμήμα αυτό του έργου που έχει ήδη εκτελεστεί μέσα στη χρήση και τιμολογηθεί, δεν απογράφεται.

Στην περίπτωση που κατά παράβαση των πιο πάνω διατάξεων δεν έχει τιμολογηθεί μέχρι το τέλος της χρήσης το τμήμα που έχει εκτελεσθεί μέσα στη χρήση αυτή, αυτό απογράφεται όπως και το υπό εκτέλεση δημόσιο τεχνικό έργο. (Σχετικά παραδείγματα στην παράγραφο 1.2.2.5.)

Παράδειγμα :

Επιχείρηση κατασκευής ιδιωτικών τεχνικών έργων, για το έργο «Α» το οποίο την 31η Δεκεμβρίου δεν έχει ολοκληρωθεί πραγματοποίησε :

α) Πρώτες ύλες (που ακόμα δεν έχουν τοποθετηθεί στο έργο αλλά βρίσκονται στο εργοτάξιο) : 10.000,00 ευρώ, και

β) Πρώτες ύλες που βρίσκονται στην έδρα : 5.000,00 ευρώ.

Η ανωτέρω επιχείρηση στο βιβλίο απογραφών πρέπει να αναγράψει :

Έδρα :

1. Πρώτες ύλες (Ανάλυση ανά είδος, ποσότητα και αξία) : 5.000,00 ευρώ.

Εργοτάξιο (Στοιχεία εργοταξίου και έργου «Β») :

1. Πρώτες ύλες (Ανάλυση ανά είδος, ποσότητα και αξία) : 10.000,00 ευρώ.

Κατηγορία:
Φορολογικά
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ